A szárazjeges tisztítás folyamata

A szárazjeges tisztítás négy hatás kombinációjának az eredményén alapul:

  • a felület elridegítése
  • hőmérséklet különbség, hősokk
  • lökéshullám
  • robbanó szublimáció

A felület elridegítése: a szerves anyagok megkeményednek, törékennyé válnak az alacsony hőmérséklet hatására. Ez lecsökkenti a rugalmasságukat és a tapadó képességüket, ezáltal könnyebbé válik az eltávolításuk.

Hőmérséklet különbség, hősokk: a hirtelen helyi „fagyasztás” (csak a felületen) hatására a térfogatváltozás (összezsugorodás) eltérő aránya nagyfokú hőfeszültséget/nyomást idéz elő a határfelületen, melynek következtében szétbontja, fellazítja az eltávolítandó réteget.

Lökéshullám: mozgási energiából származó lökéshullám – amit a gyors  és relatív nagy tömegű szárazjég okoz – amely a feltört réteget eltávolítja.

Robbanó szublimáció: a szárazjég átalakulása alatt a nagyon hideg jégdarabok a relatív meleg megtisztítandó felülettel érintkezve, a szilárd halmazállapotú széndioxid szublimációjával, majdnem azonnal gáz halmazállapotúvá válnak. Ezt a folyamatot térfogat-növekedés kíséri, amely a széndioxid tulajdonképpeni mikro robbanása. Ez a robbanás ellöki a már leoldódott szennyeződést és a sűrített levegő segítségével lesöpri azt a szennyezett felületről.

 

folyamat