2008. XI. TTT Magazin

 

SPECIÁLIS TERÜLET Szárazjeges tisztítás- az ipari felhasználás lehetőségeiről és korlátairól 

SPECIÁLIS TERÜLET Szárazjeges tisztítás- az ipari felhasználás lehetőségeiről és korlátairól Ocskó Péter – CityWeb Hungary Kft. A szárazjeges tisztítás az ipar, élelmiszeripar számos területén alkalmazható legyen szó napi vagy időszakos karbantartásról. Részben, vagy egészben kiválthatóak vele az eddig alkalmazott tisztítási eljárások, és hatékonyabbá, gyorsabbá válhat a különböző termelő berendezések tisztítása.  Alkalmazható például a szárazjég a nyomdaiparban festékek, lakkok és más egyéb szennyeződések alapos eltávolítására, akár a gépek megbontása nélkül is, vagy pl. élelmiszeriparban, sütőiparban a gépek vagy sütőformák tisztítására. Az utóbbi időben egyre több érdeklődést mutatnak a szárazjeges tisztítás irányába a gépjármű felújítással foglalkozó cégek is. Legyen szó odaégett koromról, olaj és formaleválasztásról (pl. élelmiszeripar), festék, lakk, por, papír eltávolításról (pl. nyomdaipar, gépjármű felújítás) a szárazjég megbirkózik a szennyeződésekkel. A szárazjeges tisztítás többfajta tisztítási eljárás kiváltására képes (pl. homokszórás, gyöngyszórás, gőzborotva, vegyszeres lemosás) és további előnye, hogy a jég a tisztítandó felületben nem okoz károsodást, anyagbeli elváltozást, nem koptatja. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a szennyezés nem nő tovább a tisztítás során, mert nem keletkezik szennyezett oldat. A szárazjég ugyanis a tisztítási művelet során szublimál (szilárdból légneművé változik). Korlátai között kell említeni, hogy nem, vagy csak részben alkalmas rozsda eltávolításra – erre a problémára inkább más megoldást kell keresni. Ugyanígy nem ajánljuk üveg felületek tisztítására sem. 

Milyen felkészülést ill. utómunkálatokat igényel a szárazjeges tisztítás? A szórás a jég beszerzésén kívül nem igényel más előkészítést. Fontos azonban tudni, hogy a szárazjég -78,5Co-os, e tulajdonsága miatt a bőrrel érintkezve elég komoly hideg égést okoz. Ezért kötelező és célszerű is betartani azokat a munkavédelmi ajánlásokat, amelyeket a gép- és a szárazjég gyártók is leírnak. Tisztítás közben kesztyűt, bakancsot, hosszú ruházatot, védőmaszkot kell viselni. Zárt térben CO2 mérő is legyen kéznél, illetve használjon légzőkészüléket a dolgozó, hogy elegendő oxigénhez jusson. A tisztítási művelet borzasztó zajos (kb. 90-130dB), ezért a fülvédő használata is kötelező. A szárazjég szóráskor az eredmény azonnal látható, nincs szükség utómunkára. Az üzemekben gép esetén a leállás maximum 2-14 óra, a berendezés szennyezettségétől illetve méretétől függően. Itt érdemes még megjegyezni, hogy amennyiben csapágyazott vagy más forgó mozgó alkatrészeket tisztítunk, úgy elkerülhetetlen, hogy a szárazjég a kenéshez alkalmazott olajat és zsírt is eltávolítsa tisztítás közben. Ezért ebben az esetben szükség van utómunkálatra, vagyis plusz karbantartásra, újra zsírozásra, olajozásra. 

Mennyi szárazjég kell a tisztításhoz? A szárazjég fogyást mindig az adott tisztítási problémához kell kalkulálni, általánosságban nem lehet rá mondani egy számot. Néhány tapasztalati szám: átlagos B2-es 5 verkes nyomdagép megtisztításához 400-700kg (amennyiben folyamatos a szárazjeges tisztítás, úgy valamennyivel kevesebb), sütőformához 5-20kg, gépjárművekhez 200-400kg szárazjég fogy el. Az eredmény mindenhol önmagáért beszél. 

Költségesebb-e, mint más tisztítási eljárások? Nehéz kijelenteni, hogy költségesebb vagy sem, mint más tisztítások. Talán azt lehet mondani, egyértelműbb, mennyibe kerül: a szárazjeges tisztításnál a megrendelő csak egy számlát kap. A többi tisztításnál több tényezőből tevődik össze a költség, nem csak a tisztítóanyaggal és a munkadíjjal kell számolni, hanem gondolni kell pl. tisztító anyag (általában veszélyes anyagokról beszélünk) tárolásának költségére, a tisztításkor keletkezett veszélyes anyag tárolásának, elszállításának és megsemmisítésének díjára is. Aztán az sem mindegy, mennyi ideig állnak a termelő gépek, és ez mekkora bevétel kiesést okoz az üzemnek… Ha mindent beleszámol a megrendelő, akkor billenhet a szárazjeges tisztítás felé a mérleg nyelve... Legalábbis ami a fenntartást illeti. A beruházás viszont egyáltalán nem elhanyagolható költségtényező, hiszen a szárazjég szóró gépek jelenleg 8-28.000 euróért szerezhetőek be, és az üzemeltetéshez szükség van egy nagy teljesítményű kompresszorra is, ami szintén nem olcsó.

Milyen gyakran kell elvégezni a szárazjeges tisztítást ahhoz, hogy a termelés zavartalan legyen? A szárazjég szórás lehet a napi, illetve az előirányzott időszakos karbantartás hasznos segédeszköze is. A tisztítás gyakoriságát mindig a szennyeződés határozza meg. Műanyagiparban vagy sütőiparban akár minden nap célszerű lehet bevetni, míg a nyomdaiparban elég pár havonta is, amikor már látszik, hogy a festékolaj kezd elhatalmasodni a berendezéseken. Fontos szempont lehet a technológia beszerzése előtti döntésnél, hogy nem minden szárazjégszóró gép alkalmas mindenfajta tisztítási munkára (pl. a kisebb gépek festék eltávolításra nem minden esetben alkalmasak, ill. gyári fényezés leszedésére nem, míg utólagosan felvitt festékréteg eltávolítására igen), másrészt a szárazjég jelenleg csak két helyen szerezhető be hazánkban. Mérlegelni lehet a gépbérlés lehetőségét is, ill. kiszállítással kérni a szárazjeget.