2009. X. TTT Magazin

H1N1 - Hogyan készüljünk rá? 

Azt a kérdést tettem fel takarító, és forgalmazó cégeknek, mit gondolnak róla, hogyan kell felkészülni a H1N1 vírus tömeges megjelenésére. Milyen óvintézkedéseket tartanak célszerűnek? Milyen plusz takarítási-fertőtlenítési gyakorlat beindítását várja tőlük az épületüzemeltető, és mit tartanak a szakemberek indokoltnak. Konkrét megkeresés is érkezett szerkesztőségünkhöz, egy irodaüzemeltető érdeklődött, vannak-e olyan fertőtlenítők, melyek nem kórházszagúak, és megfelelnek a vírus terjedés megelőzésére. (a főszerk.) 

Fazekas Bea, Cleanside Bt (forgalmazó): Magánemberként, a lakásomban nem fertőtlenítenék többet a szokásosnál, mert úgy gondolom, kell hogy legyen annyi ellenállásunk, hogy erre otthon ne legyen szükség. Azonban jobban figyelnék a hazatérés utáni kézmosásra. Ha épületüzemeltető lennék, mivel a közösségekben gyorsan terjedő H1N1 vírusról van szó, elrendelném a fertőtlenítést a leggyakrabban, és sokak által megérintett felületekre, mint például a beléptető rendszerek, kilincsek, villanykapcsolók, liftgombok, közös használatú telefonok, klaviatúrák,faxok, másolók stb. Megjegyzem, nem vagyok benne biztos, hogy vírusmentes időszakban a felsorolt felületek takarítása megtörténik-e mindenhol naponta. Ha üzemeltető lennék, ehhez is ragaszkodnék, és az időszakos fertőtlenítéshez. A toalett napi többszöri tisztítása, fertőtlenítése pedig mindenkor alap dolog az ÁNTSZ előírása szerint. 

Nádházi Attila (takarító): Aki valaha is takarított egészségügyi intézményben és ismeri a sárga könyv előírásait, annak nem okozhat gondot a fertőtlenítő takarítás végrehajtása. Az emberi szervezet folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak. Egy egészséges egyén szervezete kb. 4-5 nap alatt legyőzi az influenza vírusokat. Amennyiben az immunrendszer valamilyen okból nem tud megfelelően reagálni, akkor lehet a szövődmények kialakulásával számolni. Véleményem szerint, jó magyar szokás szerint megint át esünk a ló túloldalára. A tisztító és fertőtlenítő szerek nagyobb mértékben történő felhasználása nem oldja meg a problémát. Kórházban fekvő legyengült szervezetű egyén környezetét elég jó szinten lehet fertőtleníteni. Meg lehet akadályozni, hogy kórokozó kerüljön a beteg környezetébe, mert zárt rendszerben tudunk gondolkodni és dolgozni. Viszont ahol zajlik az élet (munkahely, oktatási intézmények, közlekedés, utca), ott a takarító már nem tud minden fertőzési forrást kiiktatni, illetve mérsékelni. Itt kellene az egyén felelősségének és a személyi higiéniának előtérbe kerülni. Talán a legfontosabb, hogy betegen senki ne menjen közösségbe, ügyeljen a kulturált zsebkendőhasználatra és kezelésre, gyakori kézmosásra, a mellékhelyiségek használatára. Hiszen cseppfertőzéssel terjedő vírusról beszélünk. A takarítók tárgyak és különböző felületek tisztításával foglalkoznak. Amennyiben a területen tartózkodók a minimális személyi higiéniai alapelveket betartják, nagyon kicsi annak esélye, hogy ezektől a felületektől a megbetegedjenek (feltéve hogy valaki nem kezdi el nyalni a padlót vagy berendezési tárgyakat). Viszont ha aki beletüsszent vagy köhög a szoba levegőjébe (be nem tartva a minimális higiéniai ajánlásokat), az nagy valószínűséggel megfertőzi a környezetében tartózkodókat (főleg csukott ablaknál). Jelenleg is takarítunk nagy forgalmú közösségi helyeket. Idáig senki nem kérte, hogy a szerződésben foglalt tevékenységektől eltérjünk. Azért azt hozzá kell tenni, hogy a terület elemzésénél megállapított kockázati tényezőket járvány nélkül is tudásunkhoz és lehetőségeinkhez mérten minimalizáljuk, vagy teljes egészében kizárjuk. Ui: Nem szabad mindent a tisztítószerekre és gyógyszerekre bízni. Fel kell készíteni az immunrendszert, hogy megfelelő módon tudjon védekezni. Ez lehet védőoltás, megfelelő étrend és testmozgás. 

Sági Péter a Fort Kft.-től (forgalmazó) alkoholos gyorsfertőtlenítőket ajánl a H1N1 elleni megelőzésre. * Kolompár Katalin a Sanosil Hungária Kft.-től (forgalmazó) ezüst tartalmú, színtelen, szagtalan, madárinfluenzára már tesztelt fertőtlenítőszerek használatát ajánlja, ill. eldobható fertőtlenítő kendőket. 

Üveges János a Silhouse Trade Kft.-től (forgalmazó): két szintén színtelen, szagtalan fertőtlenítőszert javasol megelőzésül. 

Dévity István az ATS-Létesítményhigénia Kft.-től (takarító és forgalmazó): azt írja, a H1N1 vírussal kapcsolatosan úgy véli, sokan felfújják az ügyet, de persze ez sok oldalról nem véletlen. Úgy gondolja, az embereknek nem esetenként kellene nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre, hanem be kellene építeni a mindennapokba a betegségek terjedését csökkentő biztonságos takarítási rendszereket. Persze ezt főként a megrendelők vezetőinek kell belátni, teszi hozzá. Ha fertőtlenítő takarítási szolgáltatást igényelnének, akkor csökkenne a betegszabadságok száma, viszont nőne vállalkozásukban a termelékenység és vele egyenesen a profit. A fertőtlenítő takarítási szolgáltatás sok előnye mellet csak kis szolgáltatási árkülönbséggel jár . Milyen termékeket célszerű használni és mikor? - Kézhigiénia: közösségi toalettekben igazán nem árt az antibakteriális szappan használata átlagos időszakban (hivatalos ellenőrző szervek által engedélyezett legyen). Személy szerint természetes alapanyagú klórmenteset ajánlok, mert hosszútávon nem befolyásolja az emberek egyedi immunrendszerét, és nem szárítja a kezet. - Szaniter felületfertőtlenítés: toalettekben igazán praktikus napi takarításra kombinált felületfertőtlenítő-tisztítószereket használni; tisztítanak, fertőtlenítenek és oldják a vízkövet plusz illatosak is. - Épület ,iroda, munkaállomás, eszköz, felülettakarítás: a takarítás megkönnyítése érdekében, és hogy ne vigyünk új lépést a munkafolyamatba kombinált fertőtlenítő-felülettisztítókat javaslok (nem mindegy milyen alkohol tartalma van és milyen módon visszük fel a felületre). A takarítási kivitelezésénél fontos hogy ezeket a szereket milyen eszközzel, hogyan visszük fel a felületre (maszatolással visszahordhatjuk a kórokozókat). 

Ocskó Péter, CityWeb Kft. (szolgáltató): azt mondja, őket H1N1-el kapcsolatban még nem keresték meg, bár a szárazjég mint alternatíva alkalmas baktériumok eltávolítására, fertőtlenítésre. Például állattartó telepek tisztításánál jobb, mint a nagynyomású mosás. Utóbbinál a csatornába juttatják a szennyezett vizet. A szárazjeges tisztítás összesöpörhetővé teszi a felületen lévő szennyeződést, valamint a -78,5 0C-os jég a baktériumok, gombák nagy részét megöli. Arról nem áll rendelkezésünkre adat, hogy a H1N1 mizériára mennyire alkalmazható a szárazjég, de felületi tisztításra illetve fertőtlenítésre véleményünk szerint alkalmazható. 

Baricsa István a Hydroclean Kft-től (forgalmazó) alkoholmentes fertőtlenítő termékcsaládot ajánl, olyat, amely bizonyítottan hatásos a H1N1 sertésinfluenza ellen is. 

Gyurcsik Attila a Buda Clean Kft-től egy általános a H1N1-el kapcsolatos ismertetőt küldött (lapunkban már leadtunk hasonlót), valamint fertőtlenítőszereket ajánlott. 

Kricbacher Lajos (takarító): azt írta, mindössze annyit kért tőle az egyik megrendelő,hogy szerezzen be számukra antibakteriális kézmosót, és domestossal töröljék át a kilincseket és azok környékét.  2009.X.