Sebkezelés szárazjég okozta fagyási sérülések esetén

A fagyási sérülések sokban hasonlítanak az égési sérülésekhez és a sebkezelés menete is hasonló, ezért gyakran sorolják egy kategóriába őket. A következőkben a szárazjég okozta fagyási sérülések kezeléséről lesz szó.

Miben hasonlít az égési sérülés a fagyási sérüléshez?

A fagyási sérüléseknek szintén négy fokozata van, első-, másod-, harmad- és negyedfokú égési sérülés. A tünetei is hasonlóak az égési sérülésekéhez: bőrgyulladás, égető érzés, duzzanat, hólyagosodás,szövetelhalás. Emellett a fagyási és égési sérülések is extrém hőhatás esetében alakulnak ki.

Miért veszélyes a szárazjég?

A szárazjég szilárd széndioxid és körülbelül -80 °C-os, azaz jóval hidegebb, mint vízből készült jég. Ha hozzáérünk, az égési sérülésekhez hasonló fagyási sérüléseket szenvedhetünk, melyek enyhébb esetben első-, súlyosabban harmadfokúak is lehetnek. Ez nagyban függ attól, hogy mekkora felületen és milyen hosszan ért bőrünkhöz a szárazjég.

Az anyag másik komoly veszélye, hogy párolgás közben visszaalakul széndioxid gázzá, ezért ha zárt légtérben vagyunk vele, ájulást, sőt, akár halált is okozhat.

Sebkezelés fagyási sérülés esetén

Ha szárazjég ért a bőrünkhöz, azonnal meg kell kezdenünk a sebkezelést: körülbelül 10-15 percig tartsuk a fagyott testrészt langyos vagy szobahőmérsékletű víz alá, hogy a fagyott szövetek kiolvadjanak. Ne használjunk forró vizet, az súlyosbíthatja a problémát és égési sérülést okozhat. Később az égő érzés elmulasztására használhatunk hideg vizes borogatást, de alkalmazhatunk Burn Free égési gél is, mely folyamatosan hűsít és csökkenti a fájdalmat. Jeget semmiképpen se alkalmazzunk, mert az további sérüléseket eredményezhet.

A fagyási sérülést bekenhetjük valamilyen antibiotikumos készítménnyel, hogy elejét vegyük a fertőzéseknek. Ezután helyezzünk laza kötést a sebre, a Soft1 sebtapaszokból remek kötés készíthető, nagy előnyük, hogy nem tapadnak a bőrhöz, csak önmagukhoz, ezért fájdalom és irritáció nélkül eltávolíthatóak. A kötés különösen akkor hasznos, ha hólyagok jelennek meg a bőrön, mivel segít megóvni ezeket a kifakadástól.

Mikor forduljunk orvoshoz fagyási sérülésünkkel?

Ha a bőr érzéketlenné és viaszos hatásúvá válik az érintett területen, akkor nagy valószínűséggel harmadfokú fagyási sérülést szenvedtünk, ilyen esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ahogy akkor is, ha valamilyen fertőzésre utaló jelet tapasztalunk.

 

Forrás: Celerus Medical Division